Ei lähetyskuluja ✓

Toimitus 3-5 arkipäivässä ✓

Yli + 125.000 myytyä tuotetta ✓

14 päivän täysi palautusoikeus ✓

Monitieteistä kivunhoitoa

TEKSTI: MARIA BALSLEV LARSEN & LOUISE KJÆR MATZEN, MONITIETEISEN ALLEVIA-KIVUNHOITOKESKUKSEN FYSIOTERAPEUTTEJA  

Olemme fysioterapeutteina toivoneet pitkään tuotetta, joka auttaisi potilasryhmäämme ryhtiasioissa. Olemme teipanneet potilaitamme aiemmin, mutta kun yksi potilasryhmämme voi kehittää lihaksiaan vain hyvin hitaasti, teippiä on voitu käyttää vain pari tuntia kerrallaan. Siksi se ei ole toimiva ratkaisu näille potilaille. Olemme käyttäneet myös asentoa korjaavia kuminauhoja, mutta niiden olkapäähän kohdistama veto ei ole ollut optimaalinen, ja kainaloon kohdistunut paine on usein pahentanut hermoperäistä särkyä, jota potilasryhmällämme on. Toivomme potilaidemme olevan niin omaehtoisia kuin mahdollista, ja jos on käytävä hoidossa joka toinen päivä laitattamassa teipit, ollaan takaisin lähtöpisteessä.

Potilaamme ovat kokeilleet kaikenlaista ennen kuin tulevat luoksemme Alleviaan, joka on Tanskan Århusissa sijaitseva monitieteinen kivunhoitokeskus. Siksi meidänkin on fysioterapeutteina ajateltava tätä potilasryhmää toisin kuin muita. Useimmilla on jonkinlaisia hermostollisia ongelmia, ja siksi kivusta on ainakin jossain määrin tullut osa heidän elämäänsä. Kun kärsii niin pahoista kivuista, ryhtikin huononee selvästi. Koko selkäranka tapaa romahtaa kasaan, ja monet alkavat hakeutua kohti sikiöasentoa. Tämä puolestaan aiheuttaa lisää vaurioita jo valmiiksi kovia kokeneessa, kipujen riivaamassa kehossa. Siksi käytämme asentoa korjaavaa paitaa tärkeänä lisäapuna esimerkiksi potilaan tehdessä harjoituksia mutta myös arkisten toimintojen tukena. Monilta toimet sujuvat paremmin, kun kehon ollessa hyvässä asennossa 'energiaa' vapautuu siihen, että voi keskittyä vaikkapa kävelemiseen.

Potilaat voivat lainata asentoa korjaavia paitoja viikoksi kerrallaan ja käyttää niitä kotona. Koska alentunut liikkuvuus on paha ongelma lähes kaikille kroonisesta särystä kärsiville potilaille, vetoketjullisesta mallista on ollut paljon apua, sillä vetoketju helpottaa tiukan paidan pukemista ja riisumista. Useimmat pystyvät viikon totuttelun jälkeen käyttämään paitaa monta tuntia päivässä, ja he huomaavat kipujen lievittyvän huomattavasti paidan käytön myötä.

Monet ilmaisevat tuntevansa itsensä terveemmiksi, kun kehon asento on parantunut. Me fysioterapeutteina koemme, että voimme keskittyä enemmän varsinaiseen vaurioon tai särkyyn liittyvään harjoitteluun, kun ryhti on kunnossa. Olemme havainneet selvästi, että ryhti ja hengitys ovat kaksi tärkeintä ongelma-aluetta oikeastaan kaikilla kroonisilla särkypotilailla. Jos ne eivät ole kunnossa, emme fysioterapeutteina pysty juurikaan auttamaan kroonisesta särystä kärsivää potilasta.

Siksi uskomme asentoa korjaavien vaatteiden vaikutukseen. Ne ovat paljon parempia kuin korsetit ja vastaavat muun muassa siksi, että niitä käyttäessä lihakset tekevät koko ajan työtä eivätkä passivoidu. Kinesioteippikin on hyvä, mutta se on potilasryhmämme kannalta hankala vaihtoehto, sillä potilaat eivät useinkaan pysty kiinnittämään teippiä itse. Ja kun kyseessä ovat krooniset vammat tai säryt, jotka eivät noin vain katoa, teippiä ei voi myöskään käyttää ympäri vuorokauden. Siksi suosittelemme asentoa korjaavia vaatteita melkeinpä kaikille kipupotilaillemme, oli heillä ongelmia sitten hartioiden, lantion, ristiselän, niskan, rintakehän tai muun kanssa.  


Louise Kjær Matzen, fysioterapeutti
Maria Balslev Larsen, fysioterapeutti